» Fakülte Staj Yönergesi

» Staj İşlemleri Süreç Şeması

» Matbu Form ve Dilekçeler

» Bölümlerinize teslim etmeniz gereken staj evrakları, ilgili bölümün belirlediği yönteme göre elden veya elektronik olarak iletilmelidir. Elden teslim edilecek evraklar, öğrenim gördüğünüz bölümün sekreterliklerine verilmelidir. Staj ile ilgili tüm sorularınızı bölümünüz staj koordinatörlerine veya üyelerine(belge) yöneltebilirsiniz. Staj veya Mesleki Eğitim sigortası için sigorta birimine(bağlantı) başvurmalısınız.

» SPAS Müstahaklık Belgesi(bağlantı), e-Devlet platformu üzerinden temin edilebilir ve genellikle staj ya da mesleki eğitim başvurularında gereklidir. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "SPAS" yazılır ve çıkan ilk bağlantı seçilir. Açılan sayfada sol üstte yer alan "Kayıtlı Belgelerim" sekmesinden daha önce alınmış ve geçerlilik durumu "Belge geçerlidir" olarak görülen bir belge varsa, bu belgenin sağ alt köşesindeki "SGK..." ile başlayan kod pusulada ki staj başvuru alanına eksiksiz şekilde girilmelidir. Eğer sistemde geçerli bir belge görünmüyorsa, aynı sayfada bulunan "Barkodlu Belge Oluştur" butonu kullanılarak yeni bir belge oluşturulmalı ve bu yeni belgedeki SPAS kodu pusulada ki başvuru formuna yazılmalıdır. SPAS belgeleri düzenlendikleri tarihten itibaren yalnızca 30 gün geçerlidir, bu süresi dolmuş belgelerin kullanılması uygun değildir. Belge ile ilgili yaşanabilecek her türlü sorumluluk (yanlış, hatalı vb. beyan) öğrenciye aittir. Ayrıca belgeyi görüntüleme sırasında bir hata alınırsa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile iletişime geçilmelidir. 

» Öğrencilerimiz, SGK SMS Bilgi Sisteminden(bağlantı) yararlanmak istiyorlarsa, e-devlet üzerinden SGK'nın web sayfasına gidip, E-SGK/SMS Bilgilendirme bölümünde bulunan “SMS Hizmetleri için Bilgi Giriş ve Güncelleme” seçeneğine tıklayarak cep telefonu bilgilerini kaydetmelidir. Bu hizmet, SGK'nın staj giriş-çıkış belgeleri vb. önemli işlemler hakkında SMS ile bilgilendirme yapmayı amaçlamaktadır. Bu işlemi gerçekleştirmeniz tavsiye edilir! 

» "İş Kazası ve Meslek Hastalığı" bildirimleri, staj veya mesleki eğitim/uygulama derslerinin başlamasından bir (1) iş günü öncesi okul tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilir. Öğrenciler, staj veya mesleki eğitim/uygulama derslerinin başlangıç tarihinden bir (1) iş günü öncesi, bildirimlerini kontrol etmek veya indirmek amacıyla e-Devlet portalını(bağlantı) ziyaret edebilirler. Sigorta girişlerinin bir (1) iş günü öncesinde yapılmasının sebebi, beklenmedik durumlar için (örneğin: ölüm, hastalık, staja başlamama vb.) önlem alınması gerekliliğidir.

» "İş Kazası ve Meslek Hastalığı" bildirimleri, tüm öğrencilerimiz için okulumuz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) zorunlu olarak bildirilecektir; "sigorta istemiyorum, benim sigortam var, vb." şeklinde sözlü bildirimler veya dilekçeler kabul edilmeyecektir. Sigortanızın olması ve bizim "İş Kazası ve Meslek Hastalığı" bildirimi yapmamız sizler için bir sorun teşkil etmez.

» Mezuniyet sürecinde, müfredatta yer alan ve öğrencilerin kendi tercihleri doğrultusunda seçtikleri Staj, Mesleki Eğitim ve Uygulamalı Dersler kapsamında, öğrencilerin belirledikleri işletme veya kurumların talep ettiği evraklar (örneğin servis kullanımı, mutabakat, iyi niyet mektubu, sözleşme vb.) ve bu işlemler, tamamen öğrencilerin kendi sorumluluğundadır. Bu tür işlemler ve yazılar için okulumuzun taraf olarak kabul edilmesi ya da sürece dahil edilmesi uygun değildir. Bu bağlamda, öğrencilerin gerekli işlemleri ve evrakları bireysel olarak yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır.

» Okulumuz, staj veya mesleki eğitim ücreti konusunda müdâhil olmamaktadır. Bu, öğrenci ile işletme arasında kararlaştırılacak bir meseledir. Eğer işletme, öğrenciye ücret ödedikten sonra devlet desteği talep edecekse, öğrenciye en az günlük net asgari ücretin yüzde otuzu kadar ödeme yapması gerekmektedir.

Not: Öğrenciye ücret ödedikten sonra Devlet Katkısı talep etmek, işletmelerin kendi tercihlerine bağlı bir durumdur. Bir işletme, devlet katkısı talebinde bulunmayabilir!!!

» İşletmeler, öğrencilere staj veya mesleki eğitim imkanı sağlamış ve devlet desteği için başvuracaksa; Staj veya Mesleki Eğitim bittikten sonra Devlet Katkısı Talep Formu'nu(belge) ve öğrenciye staj veya mesleki eğitim ödemesi yapıldığını kanıtlayan belgelerden (Dekont, İmzalı maaş bodrosu vb.), herhangi birisini ya elden ya da elektronik posta ile Fakülte Staj Sigorta Birimine(bağlantı) iletmesi gerekmektedir. Kanıtlayıcı belgede öğrencinin staj veya mesleki eğitim maaş ödemesinin yapıldığı belirtilmelidir.

» 3308 sayılı Mesleki Eğitim kanunun Geçici 12. Maddesine göre(bağlantı) Stajyer veya Mesleki Eğitim Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Stajyer veya Mesleki Eğitim ücret hesaplaması, staj veya mesleki eğitim yapılan dönem için geçerli olan aylık net asgari ücret baz alınarak yapılmaktadır. Bu ücret, bir stajyer veya mesleki eğitim öğrencisine ödenebilecek minimum tutardır. İşletmeler isterlerse stajyer veya mesleki eğitim öğrencisine hesaplanan bu tutarın üzerinde bir ücret ödeyebilirler.

Fatih Sultan Mehmet isimli öğrenciye, günlük olarak en az  221,05 TL (2025 yılı) ödeme yapılması gerekmektedir.(Cömert olanlar daha yüksek ücret de verebilirler.)

Hesaplama: (günlük net asgari ücret x %30) = 221,05 TL

» Şirket, ödenen ücretin ne kadarını geri talep edebilir? (Yukarıda hesaplanan ücretin üzerinde ücret ödenmiş olsa bile aşağıdaki tarife dikkate alınır.)

20'nin (20 dâhil olmak üzere) altında çalışanı varsa; günlük en fazla 147,37 TL

Hesaplama: (((günlük net asgari ücret x %30) / 3) x 2)

21'nin (21 dâhil olmak üzere) üzerinde çalışanı varsa; günlük en fazla 73,68 TL

Hesaplama: (((günlük net asgari ücret x %30) / 3) / 3)

Menü