Öğretim Elemanlarına Yönelik Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Sayın Öğretim Elemanlarımız,
“Depremden Etkilenen Öğrencilerimize Nasıl Yaklaşmalıyız?” konulu bilgilendirme toplantısı sırasında sorulan ve diğer merak edilen konulara yönelik olarak sorulan sorular ve cevaplar aşağıda sunulmuştur:
Öğrencilerimizle konuşurken kendi duygularımızı nasıl kontrol edebiliriz?
Cevap: Depremden etkilenen öğrencilerle iletişim kurarken ses tonunun sakin ve yumuşak tutulması, hayret belirtisi, korku, kaygı, dehşet belirtisi, ağlama gibi aşırı tepkilerin verilmemesi gerekmektedir. Onu dinlerken göz teması kurarak O’na yardım için orada olduğunuzu belirterek güven duygusu hissettirmeniz önemlidir. Eğer kendinizi duygularınızı kontrol edemeyecek kadar üzgün hissediyorsanız öğrenciye yardım etmesi amacıyla başka birinden yardım alabilirsiniz.
Üniversite acil eylem planı geliştiriyor mu? (Üniversite olarak evini, ailesini kaybedenlere barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik herhangi bir planımız var mı?
Cevap: Üniversitemiz Öğrenci Destek Birimi (ÖDB) dahil tüm birimleriyle depremden etkilenen öğrencilere gerekli destek vermek amacıyla bir eylem planı geliştirmiş ve uygulamaya sokmuştur. Bu
çerçevede tüm öğrencilerimiz bizzat aranarak depremden etkilenme durumları ve acil yardıma ihtiyaç duyup duymadıkları belirlenmiş, Denizli’ye gelmek isteyen öğrencilere barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamada destek sağlanmıştır. İhtiyacı olan öğrenci ve aileler için Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri Bölümünde Deprem Polikliniği hizmete sokulmuştur. Üniversitemizin Psikolojik danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma merkezinde online görüşmeler devam etmektedir. İhtiyaca dayalı olarak hizmetler sürdürülmektedir.
Depremden doğrudan etkilenmemiş ancak depremden etkilenen arkadaşları konusunda kaygılanan öğrencilerimi nasıl yönlendirmeliyim?
Cevap: Krizle başa çıkmada en önemli unsurların başında sosyal destek gelmektedir. Bu anlamda depremden etkilenen öğrencilerimizin en büyük psikolojik destek kaynakları arasında yine akranları yer almaktadır. Öğrencilerin birlikte vakit geçirmeleri, deprem ve olanlar hakkında ‘nasıl oldu, ne kadar şiddetliydi, sen ne yaptın’ gibi merak soruları yerine nasıl olduklarını ve nasıl yardım edebileceklerini sormaları, eğer arkadaşları deneyimlerini ve duygularını paylaşmak isterlerse O’nları dinlemeleri ve birlikte güvende olduklarını hissettirmeleri çok önemlidir. Ancak bunu yaparken öğrencilerimizin Psikolojik Danışman rolüne girmeden, yansıtıcı dinleme içeren terapötik iletişim yerine samimi bir şekilde onları dinlemeleri ve yanında olduklarını hissettirmeleri önemlidir. Bunula birlikte her ne kadar deprem, deprem bölgesinde bulunan ve depremden doğrudan etkilenen bireyler için daha yıkıcı psikolojik etkiler yaratma potansiyeline sahip olsa da bu denli güçlü negatif bir deneyim herkes için travmatik bir yaşantıdır. Bu çerçevede depremzede olmasa da eğer öğrenciniz kendi başına bu yaşantıyla başa çıkmada zorlanıyorsa mutlak bir uzmana yönlendiriniz.
Fakültedeki giysi yardımı için hangi gün ve saatlerde başvuru yapılabilir?
Cevap: Depremden etkilenen öğrenci ve ailelerinin giysi ve temel bakım malzemeleri başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrenci Destek Birimi (ÖDB) bünyesinde kurulan Öğrenci Mağazası kriz sürecince hafta içi 08.00-18.00 hafta sonu 10.30-15.30 saatlerinde ulaşılabilir kılınmıştır. Mağazada sürekli bulunan gönüllü öğretim elemanları ve öğrencilerimiz mağazanın kullanımında rehberlik etmek için bilgilendirilmiştir.
Yabancı uyruklu öğrenciler barınma için nereye yönlendirilmelidir?
Cevap: Yabancı uyruklu öğrenciler yurtta kalmaya devam edeceklerdir.
Depremde kendisi ve akrabası yaralanan/hayatını kaybeden öğrencilerimize ve ailelerimize psikolojik destek verebilecek kaynaklara sahip miyiz?
Cevap: Depremden etkilenen öğrenci ve ailelerine ihtiyaç durumunda destek vermek amacıyla Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğinde “deprem polikliniği” açılmıştır. Ayrıca üniversitemiz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma merkezinde online görüşmeler devam etmektedir. Ayrıca il ve ülke düzeyinde ücretsiz psikolojik yardım kaynakları hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. Travmanın akut döneminde öncelikli olarak psikolojik ilk yardım hizmeti sunulmaktadır.
Desteğe giden gönüllü öğrencilerimizin güvenliğini sağlayabilmek için neler yapabiliriz?
Cevap: Pamukkale Üniversitesi gönüllü öğrenci ve çalışanları Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkisini gösteren depremlerin ardından depremzedeler için yardım toplama ve kan bağışı için harekete geçmiş ve bölgedeki çalışmalara destek vermek amacıyla yola çıkmıştır. Bölgede güvenlik sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatı görev yapmaktadır. Bununla birlikte bölgeye gidecek öğrencilere eşlik etmek amacıyla gönüllü akademisyenlerin de yer alması düşünülmüştür.
Kayıt ücretlerini ödeyemeyen depremzede öğrencilerimizi nereye yönlendirebiliriz?
Cevap: Depremden etkilenen tüm öğrencilerimizin kayıt, ek sınav ve benzeri hakları saklı tutulmaktadır. Öğrenciler bu tür durumlarda Rektörlük Öğrenci İşlerine başvurarak (telefon, e-posta ) durumlarını bildirebilirler. Gelişmeleri Üniversitemiz WEB sayfası ve sosyal medyasından takip edebilirler.
Gelen depremzede öğrenci ve aileleri için yer ayrılacak mı? Öğrenci Destek Birimi bünyesinde fon oluşturulabilir mi?
Cevap: Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK), depremzede yurttaşların Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait (KYK) öğrenci yurtlarının afetzedelere tahsis edilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede depremden etkilenen aileler Pamukkale Üniversite’sine bağlı yurtlara yerleştirilmeye başlanmışlardır.
Üniversitemizde depremzedelere yardımı nasıl ulaştırabilirim?
Cevap: Depremzedelere ulaştırmak amacıyla her türlü yardımı öncelikli olarak AFAD, Kızılay ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz herhangi bir yardımlaşma ağı üzerinden ulaştırabilirsiniz. Bunun dışındaki ayni yardımlarınızı Eğitim fakültesi zemin katta bulunan ÖDB Öğrenci Mağazasına yapabilirsiniz.
Depremzedelerin ihtiyaçları nelerdir (hangi malzemelere öncelik vermeliyim?
Cevap: Depremzedelere yapılan yardımın ihtiyaç temelli olması bazı ürünlerin gereğinden fazla birikirken bazı ürünlerin yetersiz olmasına neden olabilir. Bu yüzden yapılacak yardımlar için üniversitemizin web sitesinde yapılan öncelikli ihtiyaç listesinin takip edilerek destek sağlanması rica olunur.
Kadın-Erkek Dış Giyim (Mont, Bere, Eldiven, Çorap)
Kadın-Erkek iç giyim
Kadın-Erkek ayakkabı (Bot- spor ayakkabısı, terlik)
Kadın-Erkek ev kıyafeti
Kırtasiye malzemeleri
Hijyen için temizlik ürünleri
Kadın hijyen malzemeleri
Erkek kişisel bakım malzemeleri
Şampuan, sabun, diş macunu, diş fırçası
Depremde yakınını kaybeden öğrencilerle nasıl konuşmalıyım?
Cevap: Yas sürecindeki öğrenciler kaygı, korku, öfke, utanç, inkar, suçluluk gibi bir dizi farklı tepki sergileyebilirler. Bu süreçte bazı öğrenciler içine kapanırken bazıları sosyal destek arayabilir, bazıları öfke davranışları sergilerken bazıları hiçbir şey olmamış gibi davranabilirler. Yas ve iyileşme sürecinin bireye özgü, farklı davranışların normal olduğunu aklınızdan çıkarmayınız ve O’nu zihninizdeki sağlıklı yas sürecine uymayan davranışları için yargılamayınız. Öğrencinizi dinleyiniz ve O’nu anladığınızı belli ediniz (Gerçekten çok üzgünüm, senin için ne kadar zor olduğunu tahmin edemem, gibi). Eğer konuşmak istemiyorsa zorlamayınız ancak yardıma ihtiyacı olduğunda her zaman yanında olduğunuz mesajını iletiniz. O’na nasıl hissettiğini ve neye ihtiyacı olduğunu sorunuz. O’na güçlü yanlarını hatırlatarak bu süreçte başa çıkmasına destek olunuz. Eğer psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu fark ediyorsanız bir uzmana yönlendiriniz. Tutamayacağımız sözleri vermemeliyiz.
Depremzede öğrencilerimizin yardım alabileceği kaynaklar nelerdir, nasıl yönlendirebilirim?
Cevap: Depremden etkilenen öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm birim yöneticileri ve Öğrenci Destek Birimi eş güdümlü olarak çalışmaya devam etmektedir. Bu amaçla öğrencilerin ihtiyaçlarını en hızlı şekilde belirlemek ve karşılamak amacıyla Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Destek Birimi - Acil İhtiyaç Bildirim Formu hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz bu form aracılığıyla tüm ihtiyaçlarını iletebilirler.
Depremden etkilenen öğrencilere maddi yardımı bireysel yapmam uygun olur mu yoksa üniversite çapında organize edilecek bir program olacaksa bu kanaldan yardım daha mı uygun olur?
Cevap: Depremden etkilenen öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm birim yöneticileri ve Öğrenci Destek Birimi eş güdümlü olarak çalışmaya devam etmektedir. Yardım istekleri ve sunulacak yardımlar için gerekli adresler ilan edilmiştir. Depremzede öğrencilerimize en uygun ve hızlı şekilde destek verebilmek amacıyla bu kanalların kullanılması karmaşa ve gecikmeleri önleyecektir.
Depremzede öğrencimin doğal yas sürecinde mi yoksa yardıma ihtiyacı mı olduğunu nasıl bilebilirim?
Cevap: Yas kişiye özgü öznel bir süreçtir. Bazı bireyler daha kısa sürede gündelik yaşama dönebilirlerken bazı bireyler için bu süreç aylar ve bazen yıllar sürebilir. Uzmanlar yas süreci için sağlıklı bir zaman ve davranış örüntüsü belirleyememektedirler. Ancak, eğer öğrenciniz günlük yaşantısına devam etmekte zorlanıyor, kendine ya da başkalarına zarar verebilecek davranışlarda bulunuyor, intihardan ya da kendine zarar vermekten bahsediyorsa mutlak bir uzmana yönlendiriniz.
Depremde yakınlarını kaybeden arkadaşlarına karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda soru soran öğrencilerimi nasıl yönlendirmeliyim?
Cevap: Travma yaşantısıyla başa çıkmada sosyal destek hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin arkadaşlarına sunacakları psikolojik destek ve dostluğun iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Ancak bu süreçte yanlış iletişim destek yerine yaralayıcı olabilir. Bu yüzden öğrencilerin arkadaşlarının yanında olmaları, konuşmak istediklerinde O’nları dinlemeleri ve güven ortamı oluşturmaları önemlidir. Bunu yaparken arkadaşlarına acıdıklarını gösteren davranışlar sergilemek yerine doğal olmaları ve her zaman ki gibi davranmaları, O’na nasıl hissettiğini ve neye ihtiyaç duyduğunu sormaları ancak konuşmak için zorlamamaları ve O’na danışmanlık yapmaya çalışmamaları gerekmektedir.
Depremde kaybı olan öğrencime ayrıcalık tanımam uygun olur mu?
Cevap: Depremde kaybı olan öğrencileriniz yas sürecinde motivasyon eksikliği hissedebilir, derslere gelmekte zorlanabilir ve daha önce sergilemediği öfke, içe kapanma, suçlama gibi davranışlarda
bulunabilir. Bir eğitimci olarak stres altındaki öğrencilere yönelik etkili iletişim teknikleri bu durumda da uygundur (Şu anda öfkeli olduğunu görebiliyorum, bu konuyu daha sonra konuşmaya ne dersin? / Son günlerde seni çok kaygılı/öfkeli/ ilgisiz görüyorum, bu konuda konuşmak ister misin/ yardımcı olmamı ister misin? gibi). Ancak öğrencinin kendine ya da başkasına zarar verme olasılığı olan herhangi bir davranış sergilediği durumlarda yardım alması için uzmana yönlendirebilirsiniz. Öğrencinize özel ayrıcalık ya da imtiyaz sağlamak yerine O’nun güçlü özelliklerini görmesine destek vererek ve yanında olduğunuzu göstererek yaklaşmanız çok daha yararlı olacaktır.
Depremde kaybı olan öğrencilerimin bulunduğu derslerde espri yapmam uygun olur mu?
Cevap: Deprem travmatik bir süreçtir ve bu süreçten etkilenen bireylerin yas tutmaları normaldir. Ancak yas sürecindeki bireylerin de gülmeye ve hayatın güzelliklerini yaşamaya ihtiyaçları vardır. Depremle ilgili hassas konulara ilişkin, duyarsız, incitici olmamak ve sınıfın akademik atmosferine uygun olmak kaydıyla espri yapmak sorun değildir ancak bunu yaparken depremzede ya da diğer öğrencilerinizin tepkilerini ölçmek, sınırlarını belirlemek ve dengede tutmak önemlidir.
Derslerde depremden bahsetmekten kaçınmalı mıyım?
Cevap: Türkiye maalesef bir deprem bölgesidir ve tekrarlayan deprem yaşamın bir parçasıdır. Bu çerçevede eğer ders içeriğine katkısı olacaksa depreme ilişkin örnekler sunulabilir. Benzer şekilde bu tür travmatik bir deneyim öğrencilerin gelecekte oluşabilecek benzer durumlarda hasarı minimuma indirgemeye yönelik gerekenleri öğrenmeleri için motive edici olabilir. Hatta bu konuda bir şeyler yapmak (sosyal projeler gibi) öğrenciler için iyileştirici olabilir. Ancak, bunun temel tema haline getirilmesi öğrencilerin dersten uzaklaştırılmasına neden olabilir.
Üniversitemizde var olan ya da geliştirilmesi planlanan acil eylem planına nasıl destek verebilirim?
Cevap: Şu anda yürütülen tüm yardım ve destek süreçlerinde destek olmak amacıyla birim yöneticilerinizle ya da Öğrenci Destek Birimiyle iletişime geçebilirsiniz.
Deprem sonrası kendimi iyi hissetmiyorum, stres yönetimi için neler yapabilirim?
Cevap: Deprem sadece deprem bölgesindeki bireyler için değil tüm ülkemiz için travmatik bir deneyimdir. Bu süreçte kendinizi depresif, yorgun ve kaygılı hissedebilir, suçluluk duygusu ve çaresizlik yaşayabilirsiniz. Bu olumsuz duyguların farkındalığı ve kontrolüne yönelik çalışmalar kendinizi daha iyi hissetmenizde yararlı olacaktır. Bu çerçevede ilk olarak travmatik deneyim sonrası bu tür duyguların normal olduğunu kabul etmeli ve onlarla yüzleşmekten kaçınmak yerine bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatmalısınız. Sosyal destek her zaman mükemmel bir ilaçtır. Bol bol sevdiklerinizle birlikte olmanız, sevdiklerinizle iletişim kurmanız ve birlikte vakit geçirmeniz yararlı olacaktır. Hareket etmek ve özellikle spor yapmak salgılanan endorfin, dopamin ve serotonin aracılığıyla kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Meditasyon ve nefes egzersizleri stresle başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır.