2011-2012 Yaz Dönemi Genel İşleyişi

Güncellenme Tarihi: 18 Haziran 2012, 10:40

Üniversitemiz Senatosunun 22.05.2012 tarih 04/25 sayılı kararı gereğince; 2011-2012 Yaz Döneminde ders almak isteyen öğrenciler için kredi sınırına bakılmaksızın 15 saat (teori+uygulama saati toplamı) (haftada 30 saat) olarak uygulanacaktır.

 

1. Derslerin Belirlenmesi, Sistemde Aktif Edilmesi

2. Ön Kayıt (Geçici kayıt) İşlemleri

3. Ders Ücretleri/Ödemeler

4. Ders Kayıt İşlemleri (Kesin Kayıtlar)

5. Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ücretler

6. Ücret İade İşlemleri

7. Yaz Dönemi Akademik Takvimi

1. Derslerin Belirlenmesi, Sistemde Aktif Edilmesi

 

Yaz Döneminde açılmak istenen dersler, ilgili bölümler tarafından bağlı olunan Fakülte Dekanlığı/Yüksekokul Müdürlüğü/Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne; 23 Mayıs 2012 tarihine kadar bildirecektir.

 

(Dersler belirlenirken; geçmiş dönemlerde dersi alan ve dersten kalan öğrenci sayısı, öğrenci başvuru ve talepleri ile dersi verecek öğretim elemanının durumu… gibi parametreler dikkate alınır.)

 

Fakülte Dekanlıkları/Yüksekokul Müdürlükleri/Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerine bölüm/program başkanlıkları tarafından bildirilen dersler; Dekanlık/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu onayı ve talimatı ile birim öğrenci işleri personeli tarafından Ön Kayıt (Geçici Kayıt) için, 28 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihleri arasında sistemde aktif hale getirilecektir.

 

Açılması düşünülen ve sistemde aktif hale getirilen ders listeleri, ayrıca Öğrenci işleri Daire Başkanlığına 01 Haziran 2012 tarihine kadar YKK ve yazı ile bildirilecektir. Açılması düşünülen dersler ilgili birim duyuru panoları ile Üniversite web sayfasında 04-08 Haziran 2012 tarihleri arasında ilan edilecektir.

 

Açılması düşünülen ve sistemde Ön kayıt (Geçici kayıt) için tanımlanan derslerin dışında, Kesin kayıt günlerinde ilave ders açılması kayıt ve banka sistem sorunlarına yol açtığı için; 28 Mayıs 2012 tarihinden sonra gelen ders açma talepleri dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, açılma olasılığı bulunan derslerin Ön kayıt (Geçici kayıt) tarihinden önce sistemde tanımlanması, derslerin belirlenme aşamasında gerekli çalışmanın yapılarak, kesin kayıtlar başladıktan sonra ders açma önerisi yapılmaması için hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

 

2. Ön kayıt (Geçici kayıt) İşlemleri

 

Diğer üniversite öğrencileri ve özel öğrenci kapsamında ders almak isteyen öğrenciler hariç, Yaz Döneminde ders almak isteyen Üniversitemiz önlisans ve lisans öğrencilerinin, 04-08 Haziran 2012 tarihleri arasında http://obis.pau.edu.tr internet adresinden almak istedikleri dersler için Ön kayıt (Geçici kayıt) yapmaları gerekmektedir.

 

Ön kayıt sonuç raporlarına göre açılması muhtemel dersler sistemde tanımlanacağından ve kesin kayıt ekranında yer almayan derslere kayıt imkanı verilmeyeceğinden, Yaz Döneminde ders almak isteyen Üniversitemiz önlisans ve lisans öğrencilerinin Ön kayıt (Geçici kayıt) yapmaları menfaatlerine olacaktır.

 

3. Yaz Dönemi Ücretleri / Ödemeler 

 

Öğrencilerin ödeyeceği ücretler, Yükseköğretim Genel Kurulu’nca belirlenerek YÖK web sayfası ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında yayınlanır. 

 

Yaz Dönemine katılacak öğrencilerden alınacak ücretler, EK-1 ’ de verilmiştir. 

 

Kesin kayıtlar için ders ücretleri, 12-14 Haziran 2012 tarihleri arasında ödenecek olup, ödemeler aşağıda belirtilen açıklamalara göre yapılabilecektir:

 

Üniversitemiz öğrencilerinin ders ücretleri;

 

a)-Halk Bankası'nın Türkiye genelindeki herhangi bir şubesinden PAÜ. Öğrenci numarası ile Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Tahsilât hesabına ödenebilecektir.

b)-Yatırılan ders ücretleri sisteme yaklaşık 4 saat sonra yansıyacaktır.

 

Diğer üniversite öğrencileri ile özel öğrencilerin ders ücretleri;

 

Dersi almak istedikleri fakülte/yüksekokuldan sisteme kayıt olarak aldıkları geçici PAÜ. Öğrenci Numarasını aldıktan yaklaşık 4 saat sonra PAÜ. Öğrenci Numarası ile Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Tahsilat hesabına ödenebilecektir.

 

a)-Halk Bankası'nın Türkiye genelindeki herhangi bir şubesinden PAÜ. Öğrenci numarası ile, 

b)- Yatırılan ders ücretleri sisteme yaklaşık 4 saat sonra yansıyacaktır.

 

Bankadan alınacak makbuz üzerinde aşağıdaki bilgiler yer alacaktır:

  • Öğrenci Adı ve Soyadı
  • Öğrenci Numarası
  • Yatırılan Ücret Tutarı  

Bankadan alınacak makbuzun öğrenci tarafından saklanmasında yarar vardır.

 

Öğrencilerin, kayıt olmak istedikleri derslerin bilgilerine http://katalog.pau.edu.tr adresinden veya ilgili fakülte/yüksekokuldan erişmeleri, dersin sayısı, kredisi ve toplam tutarını hesaplayıp buna göre ücretlerini yatırmaları gerekmektedir. Azami 15 saat (teorik ve uygulama saati toplamı) sınırını aşmamak kaydıyla ders seçilebileceği, yatırılan ücret yetersiz olduğunda sistemden ders seçimi yapılamayacağı hususlarına da ayrıca dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

Açılma yeterliğini sağlamayan derslerin yerine veya 15 öğrencinin altına düşmeden açılan dersin yerine (açılma yeterliğini etkilememek koşuluyla (derse kayıt olan öğrenci sayısının 15’in altına düşmemesi)) başka derse kayıt olmak üzere; 16-18 Haziran 2012 tarihlerinde yapılacak kayıtlar için, öğrencilerin ilave ücret yatırmaları gerekiyorsa (16-18 Haziran 2012 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi giriş katında bulunan Halk Bankası şubesi açık olacaktır.) ilave ücreti de belirtilen tarihlerde veya daha önceden ilgili bankaya ödemiş olmaları gerekmektedir.

 

Ücret Yatırma İçin Örnek;

 

Fen-Edebiyat Fakültesi Birinci Öğretim veya İkinci Öğretim öğrencisi aşağıdaki tablodaki gibi toplam 11 saatlik dersleri almak için ücret yatıracak olsun; (Aşağıdaki örnekteki ücretler 2011-2012 yaz dönemi ücretleridir.)

 

 

 

 

 

 

 

Top.

 

Eşdeğerliği

Kodu

Adı

Aldığı Okul

T

P

K

Saat

Ücreti

Olup Olmadığı

OKL113

Psikoloji

Eğt.Fak.

2

0

2

2

36

*

TAR102

Osmanlıca-II

Fen-Edebiyat Fak.

2

2

3

4

73

 

CENG193

Bilgisayar-I

Mühendislik Fak.

3

2

4

5

130

*

 Toplam : 239 TL. para yatırması gerekmektedir.

 

* Eşdeğerlik kararı yoksa alınacak ders geçersiz sayılır, eşdeğerlik onayı almadan derse ücret yatırılmaması gerekmektedir.

 

NOT : Yönetmelik gereği, Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu programı öğrencileri hariç; alınmak istenen derslerin teori ve uygulama saati toplamının 15 saati aşamaz. 15 saatin üzerinde ders alınması mümkün değildir.

 

4. Ders Kayıt İşlemleri (Kesin Kayıtlar)  

 

Ön kayıtlarda olduğu gibi tüm öğrenciler; http://obis.pau.edu.tr İnternet adresi üzerinden ders kayıt işlemlerini gerçekleştireceklerdir. 

 

Ders ücretlerini 3 üncü maddede belirtilen açıklamalar ile “Pamukkale Üniversitesi Yaz Dönemi Yönetmeliği”nin 8 inci ve 11 inci madde hükümleri çerçevesinde yatıran Üniversitemiz öğrencileri, bulundukları yerden 12-15 Haziran 2012 (15 Haziran 2012 tarihinde Saat 13.00’da sona erecektir.) tarihleri arasında internet ortamında derslerini seçerek ders kayıtlarını yapacaklardır. Kayıt işlemleri, 15 Haziran 2012 tarihinde Saat: 13.00’da tamamlanacaktır. 

 

Diğer üniversite öğrencileri ile özel öğrenciler almak istedikleri dersi/derslere; dersi açan fakülte/yüksekokullardan 12-14 Haziran 2012 tarihleri arasında alacakları bilgiye (PAÜ. Öğrenci No: Ders Ücretleri) göre bankaya gerekli ödemeyi yaptıktan sonra yine 12-15 Haziran 2012 (15 Haziran 2012 tarihinde Saat 13.00’da sona erecektir.) tarihleri arasında internet ortamında derslerini seçerek kayıtlarını yapacaklardır.

 

12-15 Haziran 2012 (15 Haziran 2012 tarihinde Saat 13.00’a kadar) tarihleri arasında yapılacak kayıtların bitiminden sonra, açılma yeter sayısına (En az 15 öğrenci kaydı olan dersler) ulaşmış derslerin, 15 Haziran 2012 tarihinde öğleden sonra açılması kesinleşmiş olacaktır.

 

12-15 Haziran 2012 (15 Haziran 2012 tarihinde Saat 13.00’a kadar)  tarihlerinde ders kaydı yapmış öğrenciler, 16-18 Haziran 2012 tarihlerindeki EKLE-SİL-ONAYLA günlerinde açılma yeterliliğini sağlamadığı için sistemden silinen derslerin yerine (ders kredisi fazlalığı nedeniyle ilave ücret yatırılması gerekiyorsa ilave ücretin de ilgili bankaya ödenmesi koşulu ile) açılma yeterliliğine ulaşan dersler arasından veya açılma yeterliğini etkilememek koşuluyla (derse kayıt olan öğrenci sayısının 15’in altına düşmemesi) açılan dersin yerine başka derse/derslere kayıt olabileceklerdir.

 

15 öğrenci sayısına ulaşmamış olan dersler, 15 Haziran 2012 tarihinde öğleden sonra sistemden silinecek veya ders üzerinde işlem yapılamayacaktır. 16 Haziran 2012 tarihinden itibaren 18 Haziran 2012 tarihi mesai bitimine kadar açılma yeterliliğini sağlamış derslere, 14 Haziran 2012 tarihine kadar herhangi bir ders için ücret yatırmış olan ve bankada ders almak için yeterli bakiyesi olan öğrenciler, isterlerse açılma yeterliliğini sağlamış derslere açılmayan dersleri üzerinden silerek kayıt olabileceklerdir. Ders almak için banka bakiyesi yetersiz olan öğrenciler fark ücretini yatırdıktan sonra bu işlemi yapabileceklerdir. Ücret farkı olup, eksik ücreti olan öğrenciler Ekle-Sil yapamazlar.

 

Alınmak istenen dersin eşdeğer ve doğru alınmış bir ders olup olmadığının bağlı olunan fakülte/yüksekokuldan teyit edilmesinden ve ders alma kurallarına bağlı ders seçilmesinden öğrenci sorumludur. Öğrenci kataloğunda yer alan dersler dışında farklı ders alan veya eşdeğerliği bulunmayan dersi/dersleri alan öğrencilerin aldıkları bu dersler, öğrenci transkriptinde görünecek, ancak akademik ortalamaya katkısı olmayacaktır. 

Yaz Dönemi ders kayıtlarında danışman onayı aranmaz. Öğrencilerin, Ekle-Sil-Onayla günlerinde (16-18 Haziran 2012) seçtikleri dersleri sistemde onaylamaları zorunludur.

 

5. Öğretim Elemanlarına Ödenecek Ücretler

 

2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 11. maddesi ve Yükseköğretim Genel Kurulu’nun belirlediği ilkelere göre; 

Yaz Döneminde ders vermekle görevlendirilen ve bu görevi fiilen yerine getiren öğretim elemanlarına (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi, Uzman, Okutman), ders ve sınav ücretleri, Yaz Dönemi ücretleri toplam miktarının % 70’ini aşmayacak şekilde, ayrıca ders saati ücretinin 5 katını, sınav ücretinin 3 katını geçmeyecek şekilde belirlenerek, ilgili fakülte/yüksekokulun ödenek havuzundan, ikinci paragrafta belirtilen parametrelere göre ücret tahakkuk ettirilir.

 

Ders vermekle görevlendirilen ve bu görevi fiilen yerine getiren öğretim elemanlarına; unvanlarına, verdikleri derslerin toplam ders saati ile derse kayıt yaptıran öğrenci sayısına göre ders ve sınav ücreti ödenir.

 

Yaz Döneminde öğretim elemanları, Yaz Dönemi Yönetmeliği’nin 7 inci madde (5) inci bendine göre en fazla haftada toplam 20 saatlik teorik ve uygulamalı ders verebilirler, 20 saatten fazla ders veren öğretim elemanlarına fazla verdikleri ders saati için ücret ödenmez.

 

Bir derse kayıt yaptıran öğrenci sayısı 50’yi geçerse ders şubeli olarak verilebilir. Ancak, şubelendirilen ders ayrı bir ders olarak ücretlendirilemez, derse kayıtlı öğrenci katsayısı uygulanarak ücretlendirilir.

 

6- Ücret İade İşlemleri

 

Ders kaydı yapıldığı halde açılmayan veya ders değişikliği nedeniyle oluşan farka ilişkin Yaz Dönemi ücretleri, akademik takvimde belirtilen tarihler arasındaki kayıt sırasında öğrencinin vereceği geçerli banka hesap bilgilerine göre Havale/EFT yapılacaktır. Geçerli hesap numarasını kayıt sırasında sistem üzerinde vermemiş olan öğrenciler, Yaz Dönemi Akademik Takviminde belirtilen tarihler arasında bizzat ilgili banka şubesinden iade ücretlerini alacaklardır. Detay bilgi EK-2 de verilmiştir.

 

Ekle-Sil-Onayla işleminden (18 Haziran 2012 tarihinden sonra) sonra kayıt olunan ders değiştirilemeyeceğinden, dersi almaktan vazgeçme (dersin normal döneminde başarılmış ve yanlışlıkla ders alınmış olması dahil) veya başka nedenden dolayı ücret talebi olumsuz değerlendirilecek ve ücret iadesi kesinlikle yapılmayacaktır.

 

7. Yaz Dönemi Akademik Takvimi  

Yaz Dönemi Akademik Takvimi EK-3 de verilmiştir.

 

 

 1. Yaz Dönemine katılacak öğrencilerden alınacak ücretler EK-1  

 2. Yaz Döneminde ders almak üzere başvuran öğrencilerin ücret iade işlemleri EK-2

 3. Yaz Dönemi Akademik Takvimi EK-3  

 4. Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfları için yazokulunda açılacak dersler